dinsdag 6 november 2012

Persbericht Nederland koploper duurzame eiwitoplossingen met proeverij Frank van der Zande

Gorinchem, 31 oktober 2012 –

Amper drie jaar na het verschijnen de Nota Duurzaam Voedsel van toenmalig landbouwminister Verburg is Nederland wereldwijd koploper op het gebied van de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe, duurzame eiwitoplossingen. Harold Rouweler, voorzitter van het Platform Nieuwe Eiwitproducten is trots: "We beleven dit jaar in Nederland dé doorbraak van duurzame eiwitproducten. Een unieke prestatie van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en verschillende ngo’s. Dat willen we vieren".

In 2009 formuleerde toenmalig landbouwminister Verburg in haar Nota Duurzaam Voedsel de Nederlandse ambities voor de verduurzaming van voedsel. De nota regelde het stimuleren van duurzame innovatie in het Nederlandse agrofoodcomplex met de ambitie Nederlandse consumenten in staat stellen tot duurzame (en gezonde) voedselconsumptie. Nederland zette onder meer in op eiwitoplossingen die duurzamer, diervriendelijker en gezonder zijn. "De effecten zijn duidelijk zichtbaar. Alleen al in 2012 werden in ons land meer dan 40 duurzame(re) eiwitproducten geïntroduceerd; voornamelijk op basis van plantaardige en zuiveleiwitten. Daarnaast vindt men steeds vaker producten op basis van zowel vlees als plantaardige eiwitten; tevens zijn er concrete ontwikkelingen met zeewier en insecten.", aldus Rouweler. "Er is een duidelijke omslag in consumentengedrag merkbaar. Flexitarisme bijvoorbeeld is populair bij consument en media".

De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart in landen als India en China zorgen voor een jaarlijks toenemende vraag naar eiwitten. "Met nieuwe, duurzame eiwitproducten kunnen we voldoen aan de stijgende vraag, zonder de negatieve milieu-effecten. We zijn trots dat Nederland wereldwijd het eerste land is met een branchevereniging die zich inzet voor duurzame eiwitconsumptie", aldus Rouweler.

Het Platform Nieuwe Eiwitproducten (kortweg Het Planeet) telt momenteel 25 producenten van eiwitrijke ingrediënten, halffabrikaten en eindproducten. Om de doorbraak van nieuwe eiwitproducten te vieren, organiseert Het Planeet op 7 november 2012 een groot event in Kookstudio Smaak te Utrecht. Vertegenwoordigers uit de industrie, retail, food-service, overheden en ngo’s komen er samen om deze mijlpaal te markeren. Tijdens het event presenteren initiatieven als IkBenFlexitarier, Veggie-in-Pumps, Variatie-op-de-Kaart en Viva-Las-Vegas zich aan het publiek. Met medewerking van topkok Frank van de Zande is er een proeverij met gerechten waarin producten van de leden zijn verwerkt.

Noot voor de redactie - niet voor publicatie

Neem voor nadere inlichtingen contact op met Jeroen Willemsen, secretaris van Het Planeet, telefoon: 06-17738037, e-mail: info@hetplaneet.nl.

Het Platform Nieuwe Eiwitproducten

Postbus 693

4200 AR Gorinchem

Telefoon: +31 (0)183 822916

www.hetplaneet.nl