dinsdag 6 november 2012

Persbericht Nederland koploper duurzame eiwitoplossingen met proeverij Frank van der Zande

Gorinchem, 31 oktober 2012 –

Amper drie jaar na het verschijnen de Nota Duurzaam Voedsel van toenmalig landbouwminister Verburg is Nederland wereldwijd koploper op het gebied van de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe, duurzame eiwitoplossingen. Harold Rouweler, voorzitter van het Platform Nieuwe Eiwitproducten is trots: "We beleven dit jaar in Nederland dé doorbraak van duurzame eiwitproducten. Een unieke prestatie van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en verschillende ngo’s. Dat willen we vieren".

In 2009 formuleerde toenmalig landbouwminister Verburg in haar Nota Duurzaam Voedsel de Nederlandse ambities voor de verduurzaming van voedsel. De nota regelde het stimuleren van duurzame innovatie in het Nederlandse agrofoodcomplex met de ambitie Nederlandse consumenten in staat stellen tot duurzame (en gezonde) voedselconsumptie. Nederland zette onder meer in op eiwitoplossingen die duurzamer, diervriendelijker en gezonder zijn. "De effecten zijn duidelijk zichtbaar. Alleen al in 2012 werden in ons land meer dan 40 duurzame(re) eiwitproducten geïntroduceerd; voornamelijk op basis van plantaardige en zuiveleiwitten. Daarnaast vindt men steeds vaker producten op basis van zowel vlees als plantaardige eiwitten; tevens zijn er concrete ontwikkelingen met zeewier en insecten.", aldus Rouweler. "Er is een duidelijke omslag in consumentengedrag merkbaar. Flexitarisme bijvoorbeeld is populair bij consument en media".

De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart in landen als India en China zorgen voor een jaarlijks toenemende vraag naar eiwitten. "Met nieuwe, duurzame eiwitproducten kunnen we voldoen aan de stijgende vraag, zonder de negatieve milieu-effecten. We zijn trots dat Nederland wereldwijd het eerste land is met een branchevereniging die zich inzet voor duurzame eiwitconsumptie", aldus Rouweler.

Het Platform Nieuwe Eiwitproducten (kortweg Het Planeet) telt momenteel 25 producenten van eiwitrijke ingrediënten, halffabrikaten en eindproducten. Om de doorbraak van nieuwe eiwitproducten te vieren, organiseert Het Planeet op 7 november 2012 een groot event in Kookstudio Smaak te Utrecht. Vertegenwoordigers uit de industrie, retail, food-service, overheden en ngo’s komen er samen om deze mijlpaal te markeren. Tijdens het event presenteren initiatieven als IkBenFlexitarier, Veggie-in-Pumps, Variatie-op-de-Kaart en Viva-Las-Vegas zich aan het publiek. Met medewerking van topkok Frank van de Zande is er een proeverij met gerechten waarin producten van de leden zijn verwerkt.

Noot voor de redactie - niet voor publicatie

Neem voor nadere inlichtingen contact op met Jeroen Willemsen, secretaris van Het Planeet, telefoon: 06-17738037, e-mail: info@hetplaneet.nl.

Het Platform Nieuwe Eiwitproducten

Postbus 693

4200 AR Gorinchem

Telefoon: +31 (0)183 822916

www.hetplaneet.nl

vrijdag 17 februari 2012

Eindelijk Stevia


Stevia, gemaakt van de bladeren van de steviaplant wordt in Latijns-Amerika al eeuwen gebruikt als natuurlijke zoetstof.
Na jaren van touwtrekken (met de suiker en aspartaamindustrie?) is dit zoetmiddel vanaf nu eindelijk ook toegestaan in Europa.
Ik denk dat de suiker industrie nu ook gaat meedelen in de winsten.
Er wordt gezegd dat daarom dit prachtige produkt jarenlang is tegen gehouden om op de markt te komen.

Het is verkrijgbaar in droge of vloeibare vorm en het is te verwachten dat het in een groot aantal gevallen suiker en aspartaam zal gaan vervangen.
Wat denk je van frisdranken en de snoep.
binnenkort geen HDAD gevallen meer?

De voordelen van stevia zijn groot:de normale geraffineerde kristalsuiker is niet goed is voor ons lichaam en ook de chemische stof aspartaam heeft geen goede naam heeft bij veel mensen.
Bij stevia valt weinig tot niets aan te merken.
Stevia bevat geen calorieën of koolhydraten, het is antibacterieel en bevat antioxidanten en helpt de bloeddruk te verlagen.

Deze natuurlijke zoetstof is 200 maal zoeter dan normale suiker dus je hebt er slechts weinig van nodig.
Een merkbaar verschil met normale suiker, is dat het niet carameliseerd.
Bij het bakken kun je dan altijd een beetje normale suiker bijmengen voor de kleur.

Ik gebruik het al een tijdje in experimentele fase en het is super.
Het heeft en klein bittertje, maar ja zoet is ook een beetje bitter toch.

Naast de toepassing als zoetstof wordt stevia als heel lang voor de huidverzorging gebruikt. Daarnaast versneld het de heling bij wondjes en koortsblaasjes.

Bekijk het filmpje