zaterdag 5 november 2011

Thee plantages Sri Lanka

Vanmorgen vroeg om naar de thee planatges van Dilmah te gaan.De sfeer, de geur en de natuur  voelde weer vertrouwd.
Aangekomen lekker de plantage op en de tea pickers “helpen met thee plukken.
Alvast een kleine les;
De methode is de fine handpicking- alleen de eerste 2 blaadjes en het knopje worden geplukt.
Elke 5-8 dagen kunnen deze worden geplukt.



Daarna naar Sommerset Estate waar ik het hele theeproces stap voor stap heb gezien.
De tea taster herkende mij nog van vorig jaar en het was mooi er weer te zijn.
Wat weet deze man toch veel van thee en wat een passie heeft deze man voor dit mooie product.
 Ik zal even kort de stappen noemen van het thee proces;
Plucking
Whitering
Roling
Fermentation
fyring and heating
Selection of the grade
 Na de tea factory weer terug bij het hotel en na de lunch aan de wandel gegaan
met william, de nederlandse importeur van Dilmah.
We hebben ons gemengd tussen de locals en natuurlijk moest ik van alles proeven;
Ik heb op “beeltle” bladeren gekauwd- dat is een middel tegen de honger voor de locals.
een paar bladeren ingesmeerd met lijm en wat nootachtige kruimels.
Als alle sappen eruit zijn gekauwd spuug je het vocht eruit en kauw je een paar uur op de bladeren. Ik hield her niet uit en was…SMERIG.

Ook even afgekeken hoe de HOPPER word gemaakt, wat roti gegeten en
een heel leuke marmelade project bezocht op initiatief van een portugese priester
die in de plaatselijke kerk dienst houdt.
Ik heb de “factory” bezocht met william en was geweldig.
Ambachtelijk gemaakte marmelades met mooie combi’s.
Iets typisch Sri Lankaans ook geproefd; mango met chili poeder, was super combi.
De plaaselijke Food market kon ik niet overslaan natuurlijk.


In de avond nog lekkere tea cocktails gedronken van Mr Robert daarna  diner.
Morgen naar Kandy en kijk er naar uit.
De Temple of tooth, een van de wereldwonderen, heb ik al bezocht
en denk dat ik lekker ga wandelen door de stad.


Geen opmerkingen: